Wethouder Veldhuijzen deelt zorg over normen luchtkwaliteit

08 april 2005
Nieuws DOV
De Dordtse wethouder drs. Govert Veldhuijzen (Milieu) deelt de zorg van veel van zijn collega’s over de opstelling van de Raad van State inzake een soepelere interpretatie van de Europese regels voor de luchtkwaliteit. Ook de Zuid-Hollandse gedeputeerde en oud-wethouder van Dordrecht Erik van Heijningen betreurt de uitspraak van dit bestuurscollege.

Het was staatssecretaris Van Geel (Milieu) die de aanzet gaf om tot een soepelere houding te komen. Vorige maand vroeg hij aan de Raad van State om de Europese wet, die grenzen stelt aan de uitstoot van fijn stof in 2005 en stikstofdioxide in 2010, wel overal in Nederland moest worden toegepast. Maar de Raad van State liet Van Geel weten dat voor zo’n onderscheid expliciet toestemming nodig is van de Europese Commissie in Brussel. De kans daarop wordt door kenners zeer gering geacht.

“Als de strenge regelgeving van kracht blijft hebben wij er beslist een probleem bij,” zegt Veldhuijzen. “Denk maar even aan onze plannen voor een parkeergarage aan het Achterom. Daar worden we met dezelfde problematiek geconfronteerd en zoeken we intensief naar een oplossing die voor alle partijen haalbaar en aanvaardbaar is. Als we die niet vinden zie ik nog niet hoe we daar redelijkerwijs uit moeten komen. Daarom wacht ik op de ‘truc’ die de staatssecretaris nog in zijn achterzak heeft om Brussel te bewegen de regelgeving wat te versoepelen.” Overigens protesteren ook in landen als Duitsland en Italië (lokale) bestuurders tegen de strenge EU – normen.
Onze Business Partners