College presenteert koers in nota "Ruimte voor Ondernemen"

09 mei 2005
Nieuws van leden

College presenteert koers in nota "Ruimte voor Ondernemen"

'Ruimte voor ondernemen' is het motto van de economische impuls waar het college van B&W vandaag mee heeft ingestemd. Een Economische Adviesraad, een vernieuwd programmabureau Economie, het verbreden van de economische structuur en het vergroten van het organiserend vermogen van stad en regio zijn de pijlers van de beoogde economische impuls. Het college van B&W heeft hiervoor € 1,5 miljoen beschikbaar.

De Economische Adviesraad wordt na de zomer geïnstalleerd. De raad adviseert het college gevraagd en ongevraagd over (de uitvoering) van het economische beleid. De Economische Adviesraad is tevens katalysator om de economische ontwikkeling van de stad krachtige impulsen te geven. Met dat doel presenteert het college ook een vernieuwd programmabureau Economie.

Programmamanager
Antoinette van Heijningen, het voormalig hoofd strategie en beleid van de gemeente Dordrecht is inmiddels aangesteld als programmamanager. Het programmabureau moet verbindingen, samenhang en synergie tussen de economische thema's binnen en buiten de organisatie aanbrengen. Minder papier en meer uitvoering, faciliteren, ondersteunen en een actieve rol richting ondernemers en het creëren van nieuwe netwerken vormen belangrijke speerpunten van het programmabureau.

De impuls gaat zich richten op de omvorming van een traditionele industriestad richting dienstverlening en kenniseconomie. Er liggen kansen op het gebied van toerisme, detailhandel, horeca, zakelijke dienstverlening, creatief ondernemerschap en zorg. Samen met de Economische Adviesraad zal Dordrecht prioriteiten kiezen en de stad en regio beter op de kaart zetten.

Komend jaar
Naast organisatorische impulsen zal het programmabureau ook werken aan concrete projecten. Het project Innovatieve Economie wil een fysieke en virtuele broedplaats voor creatieve ondernemers creëeren. De revitalisering van de zeehaven (inclusief mogelijke scenario's geluidsproblematiek) moet zo snel mogelijk verder worden opgepakt en het college wil vaart zetten achter een Kenniscentrum Shipping Valley.

Verder worden Dordtse Kil I en II en Amstelwijck-West heringericht. Bovendien spelen er een aantal interessante acquisities. Het college wil de contactfunctie van het Dordtse Ondernemersloket kwalitatief en kwantitatief versterken. Voorts werkt Dordrecht aan het goed via de website kunnen volgen van eigen aanvragen van ondernemers voor vergunningen

In het stuk 'Ruimte voor ondernemen, de ontwikkeling van de stad in economisch perspectief' zijn nog meer projecten opgenomen en is ook aangegeven hoe een en ander uitgewerkt kan worden. De verwachting is, dat de nota op 18 mei in de raadscommissie Ruimte en Economie besproken wordt.
Onze Business Partners