Wetgeving concurrentiebeding herzien

15 juli 2005
Nieuws van leden

Wetgeving concurrentiebeding herzien

Wetgeving concurrentiebeding herzien

In veel arbeidscontracten is een concurrentiebeding opgenomen. Dit verbiedt de werknemer na het einde van zijn dienstverband bij een concurrent van de ex-werkgever werkzaam te zijn en beperkt hem in het zoeken naar een nieuwe baan in de branche waarin hij werkzaam was.

Het concurrentiebeding nu

Het concurrentiebeding moet schriftelijk worden aangegaan met een meerderjarige werknemer en moet omschrijven welke werkzaamheden eronder vallen. De wet stelt geen eisen aan de duur en de omvang van het beding, maar vaak zal een rechter een ruim bereik inperken. Binnen afzienbare tijd, hoogstwaarschijnlijk in de herfst van dit jaar, komt er een wetswijziging, die thans bij de Eerste Kamer ligt. Het wetsvoorstel heeft geen gevolgen voor een concurrentiebeding dat is overeengekomen vóór de inwerkingtreding van de wet.

Het nieuwe concurrentiebeding: de belangrijkste wijzigingen

Billijke vergoeding

Verplicht wordt in het concurrentiebeding een billijke vergoeding op te nemen voor de tijd dat het beding duurt. Na het einde van het dienstverband moet gedurende de looptijd van het concurrentiebeding maandelijks een bedrag aan de werknemer worden overgemaakt. Dat wil zeggen dat de werkgever, ongeacht waar de werknemer na zijn vertrek gaat werken, in beginsel een vergoeding zal moeten voldoen. De hoogte van de vergoeding moet al in het beding zijn vastgelegd. Het ziet er nu naar uit dat werkgevers en werknemers zelf moeten bepalen wat een billijke vergoeding is. De verplichte vergoeding is een verstrekkende eis. Werkgevers krijgen een aantal mogelijkheden hier nog onderuit te komen:

§ de werknemer, tijdens het dienstverband op een moment dat hij nog niet heeft opgezegd, laten weten van het concurrentiebeding af te zien;

§ heeft de werknemer opgezegd, dan kan alleen nog met zijn instemming van het beding worden afgezien;

§ de vergoeding is niet verschuldigd als de werknemer schadeplichtig is vanwege zijn opzegging;

§ de vergoeding is niet verschuldigd indien de werknemer op staande voet is ontslagen.


Meer formele eisen

Het beding moet, naast de werkzaamheden, vermelden voor welk geografisch gebied de opgelegde beperkingen gelden. Ook de duur van het beding moet worden vermeld en die mag niet langer zijn dan één jaar. De werkgever moet het concurrentiebeding nog steeds schriftelijk met zijn (meerderjarige) werknemer overeenkomen. Worden de formele eisen aan het beding niet in acht genomen, dan is het nietig.


Relatiebeding

Tot slot wordt opgemerkt dat de nieuwe wetgeving geen betrekking heeft op het "relatiebeding", waarmee het ex-werknemers wordt verboden om klanten van de voormalige werkgever te benaderen. Het zal derhalve in veel gevallen voor de werkgever aantrekkelijker zijn om uitsluitend een zeer stringent relatiebeding overeen te komen, waarbij geen vergoeding aan de werknemer hoeft te worden voldaan en waarop geen stringente regelgeving van toepassing is.
Onze Business Partners